keskiviikko 3. huhtikuuta 2013

Amiraali Togon lippulaiva Mikasa

Sateisena tiistaina päätin poiketa alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen hieman kauempana Yokohaman eteläpuolella Yokosukassa.
Sieltä löytyy mm. US Navyn tukikohta, mutta varsinainen kohteeni oli sinne museoitu amiraali Togon lippulaiva Mikasa, josta käsin Togo johti Tsushiman meritaistelua toukokuussa 1905. Tunnetusti tässä taistelussa japanilainen laivasto-osasto tuhosi käytännössä kokonaan Venäjän Itämeren laivaston.
Yokosukaan pääsee mm. yksityisen yhtiön junalla Yokohaman asemalta. JR:n raiteetkin tulevat aika lähelle, mutta mutkan (Kamakuran) kautta.
Rautatieasemalta on varttitunnin kävely meren rantaan Mikasan luo.
Amiraali Togon patsas on kunniapaikalla. Toinen Togon patsas löytyy Kagoshimasta. Mahdollisesti Tokiossakin sellainen on, ainakin siellä on Togolle osoitettu shinto-pyhäkkö. Vai oliko se puisto...
Museolaivan myymälästä löytyy kaikkea mielenkiintoista, kuten Pyynikin panimon aikanaan valmistamaa Amiraali-olutta. Tai siis nykyään sitä valmistaa joku toinen panimo, mutta olennaista on siis alkuperäinen etiketti.
Laivan sisätiloissa on mielenkiintoinen näyttely. Mm. tässä kuvassa on samanaikaisesti selostus (joka ei siis näy kuvassa, koska se on ääntä japaniksi ...) sekä tilanteen eteneminen kartalla (vasemmalla), pienoismallissa (alla keskellä) ja valotaululla (keskellä ylhäällä). Oikealla syttyy aina punainen valo laivan kohdalle, kun se laiva uppoaa.
Näkymä keulasta. Yllättävää oli se, että komentosilta laivassa on avoin aitaus (tuossa keskellä) ja tosi pieni. Ruori on sillan alla suojatussa tilassa, siellä on tuollaiset kapeat vaakatasoiset ikkunat.
Siis, jos olet kiinnostunut sotahistoriasta tai olet palvellut laivastossa, tai olet kiinnostunut Suomen itsenäistymiseen liittyvistä historiallisista tapahtumista, tervemenoa Yokosukaan!
 






2 kommenttia:

  1. Maistuiko olut aidolle Pyynikille ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eräs japanilainen totesi pari vuotta sitten, että tuo Amiraali Togo -olut on ajatuksena erinomainen, mutta sisältö on oluksi jopa pahanmakuista. En uskalla maistaa, jotta ihanteellinen käsitykseni asiasta ei romahda... :-)

      Poista