sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Sendai - koillinen miljoonakapunki

Sendai on miljoonakaupunki Koillis-Japanissa. Sendai on Oulun ystävyyskaupunki, Miyagin prefektuurin pääkaupunki sekä niin sanotun Tohokun alueen (Koillisen alueen) pääkaupunki.
Sendaihin pääsee shinkansenilla Tokiosta nopeimmillaan 101 minuutissa, ja sieltä on helppo jatkaa matkaa koillisen Japanin nähtävyyksien pariin.
Sendaista jäi kaikkiaan oikein mukava vaikutelma. Muutama hajahavainto kuvien avulla: Kaupungissa oli paljon opasteita, joiden avulla liikkuminen oli todella helppoa. (En sano, etteikö noin olisi muuallakin, esimerkiksi Tokiossa tilanne on sama.)
Tupakointi (ainakin) keskustan alueella on sallittua vain merkityillä paikoilla. Yksi "ryhmä" joka ei tästä välittänyt, oli ... nuoret tytöt - muutamia näin kulkemassa kaduilla tupakka kädessään... :-(
Pasila-mallinen ajoneuvoliikenteen ja jalankulkuliikenteen erottaminen omiin kerroksiin toimi hyvin aseman edustalla.
Takseja Japanissa on yleensäkin paljon, esimerkiksi aseman edustalla kymmenkunta oli jonossa ovien edessä ja viitisenkymmentä odotti vuoroaan. Tuolla yksi yellow cap on eksynyt white cap -joukkoon...
Aseman luoteispuolella on liikerakennus, jonka 31. kerroksessa on näköalatasanteet. (Saman rakennuksen 1. kerroksessa on iso kirjakauppa, jossa on myös englanninkielinen osasto.) Valitettavasti keli oli pilvinen ja näköala siis kovin sumuinen. Kuvassa luotijuna saapuu pohjoisesta.
Kaupungin keskustan kävelykatu oli katettu.
Polkupyöräreittejä oli merkitty hyvin.
Laatujärjestelmä on tärkeä! Onko tämä 14001 joku ympäristöpuolen tunnus...?
Uudet kenkäni. Japanissa on kuulemma siis deflaatio eli hinnat laskevat. Käytännön havaintoja: matkaopaskirjoissa esitetyt hinnat (pääsymaksut, junaliput jne.) pätevät edelleen, vaikka kirjan julkistamisesta olisi kulunut jo vuosia. Siis niihin ei ole tullut vastaavaa inflaatiokorjausta kuin esimerkiksi Suomessa. Toinen havanto on, että erikoistarjouksia on paljon. Esimerkiksi hotelleissa ja ravintoloissa on oven edustalla näkyvillä tarjoushinta.
Suomesta lähtiessä matkalaukkuni olivat niin täynnä, että jätin toiset kengät pois ja päätin ostaa ne täältä. Kagoshimassa ei löytynyt kokoja (minun koko on 43 eli japanilaisittain 29 (cm))!!! No, täällä Sendaissa oli ABC-Mart-kenkäkauppa, jossa oli varmaan tuhat erilaista urheilukenkämallia tarjolla. Tavoitteena on NB, joita löytyi USAssa ja Englannissa tehtyinä hintaan yli 20000 jeniä, tai sitten paljon malleja hintaan noin 10000-12000 yeniä. Ei oikein löytynyt sopivaa... Näissäkin oli useita tarjouksia.
Sitten huomasin nurkkauksen, jossa oli muutama kenkämalli tarjouksessa, esimerkiksi NB 884 malli -74 % eli lopullinen hinta 3000 jeniä. Se oli siinä.
 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti