Hiraizumi sijaitsee 100 km Sendain pohjoispuolella. Ota luotijuna pohjoiseen, mutta valitse sellainen joka pysähtyy Ichinosekissä. Esimerkiksi puolen päivän aikoihin tällaisia junia meni kerran tunnissa. Vaihda Ichinosekissä pohjoisen suuntaan (Morioka) kulkevaan paikallisjunaan, vaihtoaika minulla oli noin 5 minuuttia. Tällä junalla alta 10 minuuttia, ja olet perillä.
Kaupungin historialliset kohteet ovat sen verran etäällä toisistaan, että kannattaa tehdä hieman suunnittelua. Ensinnäkin junia takaisinpäin kulkee vain kerran tunnissa ja tuleva juna oli lähtevän kanssa laiturilla samaan aikaan = perillä on tasatunteja aikaa. Itse varasin aikaa perillä oloon vain 2 tuntia ja se oli liian vähän. Kohteiden välit on mahdollista kävellä. Kohteiden välillä liikkuu myös nonstop-bussi, johon saa päivälipun. Itse valitsin polkupyörän, vuokraamo on aseman vieressä, hinta 2 tunnilta 500 ja siiten alkavat lisätunnit 200 jeniä lisää. Jos keli hyvä = ei sada, ota pyörä kolmeksi tunniksi. Kaksi keskeistä aluetta alla olevassa kuvassa merkitty punaisilla laajoilla pölpyröillä, pienemmät kohteet pienemmillä, rautatieasema keltaisella.
Koko paikan tarinahan on lyhyesti jotain seuraavaa: joskus 1000-luvun paikkeilla Japanin täällä suunnalla eri perheet (klaanit) taistelivat vallasta, ja monimutkaisten vaiheiden jälkeen Kiyohara Fujiwara saavutti jonkinlaisen vallan alueellaan. Vuonna 1094 hän muutti hovinsa Hiraizumiin alkaen rakentamaan sinne buddhalaisuuden luvattua puhdasta maata. Hiraizumin valtakausi paikallisena pääkaupunkina kesti neljä sukupolvea ja noin 100 vuotta, kunnes taas monimutkaiset valtataistelut johtivat kaupungin tuhoon. Luin aikaisemmin jostain, että tähän aikaan Hiraizumin loisto oli verrattavissa jopa Kioton loistoon, mutta... Kioto säilyi, Hiraizumi ei. Hiraizumi valittiin maailmanperintökohteeksi vuonna 2011.
Osassa kohteita on tehty argeologisia kaivauksia, rakennusten kivijalat ovat vielä tallessa.
Jos katsot 10 yenin kolikon taakse, siellä näkyy tämän temppelin näköinen temppeli. Alkuperäinen temppeli on Ujin kaupungissa Kioton eteläpuolella, tänne Hiraizumiin Fujiwara halusi teettää samanlaisen.
Maailmanperintökohteen merkkiä täällä ei taida olla samanlailla isoon kiveen hakattuna, kuten asia on monessa muussa Japanin kohteessa (mm. Narassa, siitä kuva tuolla jossain aikaisemmin). Pieni merkki löytyy opastaulujen yläkulmasta.
Temppelialueelle johtaa polku hienojen puiden keskellä. Ylämäki, polkupyörä piti jättää parkkiin mäen alle.
Temppelialueen paloasema, yksi maasturi...
Pari kuvaa Chuuson-jin temppelialueesta.
Toinen pääalue, Mootsuu-ji on etelämpänä. Joskus se on näyttänyt tältä:
Nykyään vain muutama ennallistettu rakennus jäljellä + kivijalkoja + kaunis lampi. Todella hieno paikka!
Jaaha, haikurunoilija Basho kävi täällä...
Ilmakuva lampien alueesta.
Siis: jos liikut Sendain suunnalla, suosittelen päiväretkeä pohjoiseen Hiraizumiin. Varaa aikaa kaikkiaan noin 5 tuntia, suunnittele hieman vaihtoehtoisten junien käyttöä. World Heritage Rules!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti