perjantai 19. huhtikuuta 2013

Hong Kong - Museum of History checked

Oottekos koskaan ajatelleet englannin kielen hassuja juttuja. Esimerkiksi ear = korva ja hear = kuulla... vain yksi kirjain, h, erottaa ne toisistaan... Tai jos nainen kertoo tarinansa, se on her story, ja jos mies kertoo tarinansa, se on his story... Onkohan historian (history) kirjoittanut aikanaan nainen vai mies...?
Ja sitten asiaan: Hong Kongin historia on aika mielenkiintoinen ja jos se kiinnostaa, oikea paikka on Hong Kong Museum of History! Museo löytyy keskeltä Kowloonia, helppo löytää.
Siellä on pysyvä näyttely (sisäänpääsymaksu 10 HK$ = 1 euro), jossa kerrotaan koko HK:n historia. Tarina jakautuu kahdeksaan ajanjaksoon, joille kullekin on oma osastonsa.
Tässä ensimmäisessä kuvassa on HK:n metron sisäkuva. Mitenkäs se liittyy museoon? Ei mitenkään. Mutta se oli kiva mato, koko metro oli yhtä samaa nivelvaunua eli suorilla osuuksilla näki tuonne kymmenen vaunun päähän. Mutkissa etuosa luikerteli kuin kastemato...


Sitten asian asiaan: museossa saa kuvata vapaalta kädeltä ja muita häiritsemättä. Museon läpi menee kulkureitti, jonkan varrella oli runsaasti videoesityshuoneita. Joka toinen esitys (kantonin)kiinaksi englanninkielisellä tekstillä ja joka toinen toisinpäin. Minulla tuo kantoninkiina on hieman vielä hakusessa, joten satsasin enemmänkin siihen englanninkielen lukuun/kuunteluun. Jos sen sijaan ne olisi ollut mandariininkiinaksi, tilannehan olisi ollut aivan eri...
Tässä kuvassa on pienoismalli, jossa oopiumia tuhotaan oopiumisodan aikana heittämällä se mereen ja sekoittamalla merivettä pitkillä bambuseipäillä. Oopiumisodastahan voi lukea mm. Tintti seikkailee -sarjakuvakirjoista.... vai olikohan se jokin muu ajanjakso, kun Tintti Kiinassa poikkesi...
Tässä kuva vanhasta perinteisestä kaupasta vuodelta nakki ja peruna - ja samantyylisiä retrokauppoja oli nähtävissä kaupungillakin.
Enempää kuvia museon sisältä ei ole, mutta luottanette sanaani - suosittelen!
Aivan museon vieressä on merensalmen ali HK Islandilta Kowloonin kulkeva maantietunneli. Kowloonin päässä näytti olevan tietulli. En ole varma, onko kyse tunnelin käytön maksusta vai onko kaikki moottoritiet maksullisia...
Tunnelin suuaukko, taustalla HK Island ja The Peak. Kaikkien ali kulkevien bussien pysäkit ovat vieri vieressä tulliaseman vieressä, siitä on helppo hypätä bussiin/bussista.
Meren salmen ali pääsee siis bussilla tai metrolla; kolmas vaihtoehto on matkustajalautta, joka siis menee salmen yli ja joita pari kulkee nonstoppina edestakaisin.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti