lauantai 30. marraskuuta 2013

Esitys kirjastossa - muutamia tavanomaisia nähtävyyksiä

(Tämä kirjoitus perustuu siis kirjastossa taannoin pitämääni esitykseen.)
Netin lähteiden (joita en muista enää... :-)) mukaan Japanissa vierailee vajaa 9 miljoonaa turistia vuosittain. Tsunamilla +ym 2011 keväällä oli oma merkitys eli notkahdus, mutta en osaa sanoa, onko siitä jo palauduttu.
Viime kevään reissulla kävin myös tsunamin tuhoalueella Sendaissa. Siellä kaikki näytti olevan ok. Sendain lentokentän seinässä on parin metrin korkeudella sinisiä kilpiä muistuttamassa veden korkeudestä hyökyaallon aikana.
Ja sitten lemppariaiheeseeni, maailmanperintökohteisiin. Kuten jokainen lukija varmaan tietää, YK:n alainen UNESCO listaa maailmanperintökohteita ympäri maailman. Kohteet voidan jakaa kahteen luokkaan eli kulttuurihistorialliset kohteet (ihmisen tekemät) ja luontokohteet. Tosin on olemassa myös luokka molemmat... Suomessahan maailmanperintökohteita on tunnetusti.... seitsemän.... kai. Werla, Suomenlinna, Vanha Rauma, Petäjäveden kirkko, Sammallahdenmäki, Struven ketju ja Merenkurkun rannikko. No, Japanissa niitä taasen on 17. Itse olen onnistunut bongailemaan niistä 13, joten vielä on ainakin 4 syytä mennä Japaniin...
Maailmanperintökohteista löytyy jonkinlainen kilpi, kivi tai muu vastaava, josta voi bongata maailmanperintökohteen merkin. Merkissä on ympyrä ulkokehänä, sisällä alhaalta avoin neliö kärjellään seisten, ... vaikea kuvata, katso kuvasta... Yllä pientä kollekzonia merkeistä eli Hiraizumi, Nikko, Okinawa, Yakushima ja Nara.
Suur-Tokiossa asuu noin 34 miljoonaa asukasta, eli oletettavasti sieltä löytyy kaikkea. En ole expertti Tokio-asioissakaan, joten sivuutan Tokion tässä vain lyhyesti. Narita eli Tokion kv. lentokenttä on 60 km keskustasta itään. Junalla pääsee keskustaan näppärästi. Fuji-vuori on 100 km länsilounaaseen, näkyy kirkkaalla kelillä korkemmista Tokion rakennuksista. Kamakura oli Japanin pääkaupunki joskus 1200luvun paikkeilla lähes 150 vuoden ajan. Pieni rannikkokaupunki tunnnin junamatka keskustasta etelään, lempinimi on Itä-Japanin Kioto. Sopiva päiväretken paikka, jos Japanin historia kiinnostaa.
Samalla suunnalla Yokosukassa on Amiraali Togon lippulaiva Mikasa museoituna. Paikan myymälästä voi ostaa Amiraali-olutta... suomalaisella alkuperäisellä etiketillä.

Periaatteessa Tokiossa on helppo liikkua raideliikenteellä. Metrokartta yllä, verrokkina vasemmassa yläkulmassa on Helsingin metrokartta... Tiheähkö metroverkosto ei poista sitä tosiasiaa, että kyllä siellä joutuu myös kävelemään.
Tokio Skytree on Tokion uusin (?) nähtävuus, avattiin 2011. Viime keväänä yritin käydä siellä kaksi kertaa, en päässyt aulaa korkeammalla, koska torni oli suljettu molemmilla kerroilla tuuliolosuhteiden vuoksi. Pöh. Ahaa, mutta siinhän on viides syy mennä veilä kerran Japaniin... :-) Huomaatteko vasemmalla ylhäällä olevassa kuvassa sen pienen kerrostalon tornin vasemmalla puolella. Jos torni on kiinni, niin kannattaa käydä sen talon huipulla, on auki. Oisko siellä ollut ravintoloita... Vasen alakuva on otettu sieltä, siihen kuvaan on merkitty Tokion keskustan eteläpuolella oleva Tokyo Tower, joka oli aikaisemmin Tokion ykköstorninähtävyys. Tosin muutaman korkean pilvenpiirtäjän näköalatasanne on kai ollut aina vaihtoehtona Tokyo Towerillekin. Kuvassa näkyy myös Fujin huippu taivaanrannassa suunnilleen keskellä.
Jos olet vaikka viikon Tokio-lomalla ja haaveilet jossain historiallisessa temppelipaikassa käynnistä, ehkä tyypillisin päiväretkikohde on Nikko. Maailmanperintöä, totta kai. Suora yksityinen rata tai Utsunomiyan kautta JR-passilla. Temppelialue on pienen kaupungin pohjoispuolella (kävellen tai paikallisbussilla), lisäksi alueella on luonnonpuisto (ylänköjärvi), jonne pääsee paikallisbussilla. Ruuhkaa, luulisin.... ainakin meidän vierailun aikana... Vesiputouskuva on luonnonpuistosta.
Oletkos huomannut että sanoissa Tokio ja Kioto on samat tavut mutta toisinpäin... Kioto on varmaan sellainen must-historiakohde kaikille turisteille. Maantieteellisesti kaupunki on kuin laaja malja, jota reunustavat vuoret kolmelta suunnalta. Omien kokemusteni mukaan Kiotossa on kuumaa ja ruuhkaista. Suurin osa nähtävyyksistä on kaupungin reunoilla vuorten rinteillä. Jos liikut vaikka paikallisbussilla, joudut olemaan ruuhkissa. Taksilla ruuhkissa. Metro liikkuu myös, mutta ei aivan vuorten rinteille saakka. Kiotossa menee siis aikaa... Yllä oleva kuva on Inari-pyhätöstä, joka on tullut tunnetuksi mm. Geishan muistelmat -elokuvan kuvauspaikkana.
Nara oli pääkaupunkina 700-luvulla. Naran historialliset kohteet ovat rautatieasemalta muutama kilometri itään suuressa puistossa. Puisto on tunnettu muun muassa peuroistaan, jotka syövät kaikkea... kuten käsilaukkuja... kuulemma. Puiston kohteet ovat maailmanperintöä. Vaatii kävelyä.
Naran lounaispuolella JR-rautatien varressa (rataosa Osaka-Nara) on Horyujin temppelialue. Maailmanperintökohde. Jotain paikan erikoisuudesta kertoo ehkä se, että Horyuji valittiin Japanin ensimmäiseksi maailmanperintökohteeksi vuonna 1993, siis Kiotokin jäi siinä vaiheessa valitsematta. Buddhalaisuuden rantautumispaikka Japaniin, siis eka merkittävä buddhalainen temppeli. Maailman vanhin (tulipalolta säilynyt) puurakennus.
Japanissa on paljon sellaisia "kolme parasta"-listoja. Kolme parasta maisemaa on japaniksi nihon senkei ja siihen listaan kuuluvat Matsuhiman saaristo (huomaa kirjoitusvirhe nettikuvassa...) Sendain edustalla, Amanohashidate Kioton luoteispuolella Japaninmeren rannalla sekä Hiroshiman edustalla oleva Miyajiman saari.
Pakkohan niissäkin on ollut aikanaan vierailla.
Amanohashidate on kuin Punkaharju merellä, luonnonkaunis harjumuodostelma täynnä mäntyjä. Rautatie tuo harjun eteläpäähän, josta pääsee toiseen päähän kävellen tai vesibussilla. Jos kuuma ilma, suosittelen yhdistelmää. Pohjoispäässä on näköalapaikka, jossa tyypillinen turisti (=minäkin) mee ylhäällä keskikuvassa olevalle lavalle ja tsiikaa maisemaa jalkojenvälistä. Oikeanpuoleinen kuva on ylösalaisin.... harjuhan on kuin polku taivaaseen!
Miyajiman saarelle pääsee Hiroshimasta paikallisjunalla, noin 20 minuuttia. Lauttaa saarelle operoi JR, joten sinne  pääsee JR-junapassilla ilmaiseksi. Saarella oleva pyhättö on maailmanperintöä.
Matsuhiman saaristo on Japanin itärannikolla Sendain edustalla.
Himejin valkoinen linna on yksi säilyneistä noin 13:sta vastaavasta. Moni mu on tosin rakennettu uudelleen tulipalojen jälkeen, olisiko Himeji siinä poikkeus eli on suuremmalta osalta alkuperäinen, jotta on maailmanperinnöksi päässyt. Himejin kaupungin kohdalla shinkansen-rata menee kattojen yläpuolella sillalla ja linna näkyy junasta radan pohjoispuolella. Hyvä päiväretkikohde Osakasta tai Kiotosta. Rannan kautta kulkevan tavallisen junaradan varrella on maailman pisin riippusilta.
Hiroshiman tunnetuin nähtävyys on atomipommin jäjiltä säilynyt rakennus Genbaku Dome. Maailmanperintökohde, jonka valinta maailmanperinnöksi ei tainnut olla aivan yksimielistä. Muistopuiston museo on vaikuttava! Ja jos Hiroshimaan saakka suuntaat, muista se Miyajiman saarella käynti myös. Päiväretki aina Osakasta/Kiotosta saakka, jos JR-junapassi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti