torstai 21. maaliskuuta 2013

Perjantaiaamun uutisia Kiotosta - kirsikat alkoivat kuulemma kukkia

Huomenta. Toyoko-Inn-hotellin terveellinen aamupala nautittu, ok. Tuoremehua jäi kaipaamaan, sitä on ollut tarjolla jossain toisessa vastaavassa paikassa.
Aamun The Japan Times -lehden pääuutisia:
  • Japani on keskustellut USAn armeijan edustajien kanssa Senkaku-saarten tilanteesta (siis näistä saarista J kiistelee Kiinan kanssa). Tapaaminen pidettiin Havajilla. Samalla oli keskusteltu myös Pohjois-Korean tilanteesta, jutun toisena otsikkona on Pohjois-Korea uhkaa iskeä USAn tukikohtiin Japanissa.
  • Kirsikankukkakatsaus: Tokiossa kirsikankukat suorastaa räjähtävät silmille tulevana viikonloppuna sesongin ollessa siellä parhaimmillaan. Osakassa kukinta oli alkanut eilen torstaina. (Sillä ei ilmeisesti ole mitään tekemistä minun saapumiseni kanssa...) Osakan kukinnan alku on 11 päivää edellä viime vuoden vastaavaa.
  • Etusivulle oli päässyt myös uutinen, jonka mukaan Australian pääministeri on esittänyt ensimmäisenä valtion korkeana virkamiehenä julkisen anteeksipyynnön Australian valtion aikanaan harrastamasta avioliiton ulkopuolisten lasten äiteihin kohdistamasta painostuksesta. (Olipas hankalasti sanottu...) Siis aikanaan maailmansodasta aina 1970-luvun alkuun saakka Australiassa valtion kanta oli, että avioliiton ukopuolella syntyneiden lasten etu oli ottaa heidät valtion haltuun ja antaa he adoptoitavaksi "oikeisiin" perheisiin. Virallisesti tällaiseen ei ollut oikeutta, mutta asia hoidettiin painostamalla äitejä. En ole ihan varma ymmärsinkö oikein, mutta maan sisäisiä adoptioita tehtiin ko. ajanjaksona noin 250000; ei ole olemassa tilastoa siitä, kuinka monessa on ollut mukana painostusta.
  • Suomessakin on ollut keskustelua tonnikalan ja erityisesti sinievätonnikalan ylikalastuksesta, päivän lehdessä siitäkin oli isohko uutinen. Aihe on japanilaisille ilmeisen hankala, osalle tosiasioiden tunnustaminen on vaikeaa. Joku arvovaltainen taho oli esittänyt yhteisen päätöksen tekemistä siitä, että sinievätonnikalan käytöstä sushissa luovutaan kalakannan suojelemiseksi.
  • Seuraavassa uutisessa aiheena oli japanilaisten ja ulkomaalaisten opiskelijoiden asuminen yhteisissä asuintoloissa (dormitory). Aikaisemman tavan mukaisesti he ovat asuneet eri asuntoloissa. Kokemukset yhteisistä asuntoloista ovat rohkaisevia, ja yhä useampi yliopisto alkaa siirtyä tähän käytäntöön. Eräs japanilainen kertoi päättäneensä alkaa keskustella asuntolassa asuvien kanssa englanniksi vaikka hänen englantinsa olikin kieliopillisesti epätäydellistä. Ja hänen kokemus oli - hän oppi puhumaan englantia. Yes.
  • Urheilusivuilla oli mukana myös NHL. Antti Niemi San Josen maalilla oli päässyt kuvaan ja Teemu Selanteen kommentit olivat päässeet tekstiin. Kiva.
Nyt kello on 3 aamyöllä Suomen aikaa (10 aamulla paikallista aikaa), jetlaakista ei ole mitään havaintoa enkä ole nähnyt yhtään kirsikankukkaa.
Eiku menox.
Kello on 13, kävin lenkillä. Kuuma oli. Aurinko porottaa täydellä teholla, varjoissa tosin oli vielä viileää.

Hotellini on siis ruutukaava-alueella. Lenkkisuunnitelma oli juosta suoraan länteen, kunnes tulen siellä olevalle joelle (katsoin jostain kartasta) ja juoksentelen joen rantaa; niissä usein on tulvavallit ja polkuja vallien päällä tai vieressä. Kadut olivat tuollaisia kapeita kuten tuosta yltä selviää. Aurinko lämmitti, pipo ja hanskat taskuun viiden minuutin kohdalla. Joelle oli matkaa juosten/hölökäten 25 minuuttia ja sen rannat olivatkin tällä puolella sellaista puskaa, josta ei läpi mennä. Hieno suunnitelma, mutku...
Näin kirsikkapuun kukassa. Eihän yksi puu kesää tee, mutta kuitenkin. Pari vuotta sitten kehuin paikalliselle tutulle erään kirsikkapuun kukkien muista hieman poikkeavaa väriä. Hän totesi, että väri on hieno, mutta puu on luumupuu... Hups.
Paikallinen tasoristeys, joita täällä on tosi paljon. Kokopuomi. Autoilla on vasemmanpuoleinen liikenne, mutta tasoristeyksen valot ovat tien oikealla puolella... miksiköhän. Suomesta poiketen täällä risteyksissä on merkitty myös ohittavan junan suunta, punainen värinuoli valon alla. Junan keula näkyy vasemmassa reunassa.

1 kommentti:

  1. Jokohan Vappuna kukkii ensimmäiset leskenlehdet täällä ?
    Anhavan latu oli ajettu viimeyönä. Sen tarkistimme Sepon kanssa aurinkoisessa -8 C lämpötilassa.

    VastaaPoista