perjantai 1. maaliskuuta 2013

Nihonsankei - kolmen kärki

Japanilaisessa yhteiskunnassa harmonia on tärkeää. En tiedä, onko sillä mitään tekemistä sen kanssa, että useissa asioissa ei ole olemassa Japanin parasta vaan kolmen parhaan joukko. Ehkä tunnetuimmat kolmen kärki -listat liittyvät maisemiin ja puutarhoihin. Maisemien yhteinen nettisivusto on osoitteessa http://nihonsankei.sakura.ne.jp/eng/index.html (huomaa siellä kirjoitusvirhe ekana mainitun paikan nimessä...) (Nihon = Japani, san = kolme)
Ensimmäinen kansallismaisema on Amanohashidate (suomeksi silta taivaaseen), on Osakan pohjoispuolella Japaninmeren puolella. Sitä voisi verrata vaikka merellä olevaan Punkaharjuun.
Noin 3 kilometriä pitkä etelä-pohjoissuuntainen hiekkaharju/dyyni katkaisee merenlahden ja on täynnä mäntyjä. Harjun molemmissa päissä on kaapelivaunusysteemit, joilla pääsee näköalapaikoille ihastelemaan kaunista maisemaa; kuva pohjoiselta näköalapaikalta vuodelta 2009. Kuvassa näkyy pieni laiva, joka kuljettaa turisteja edestakaisin. Suosittelen kävelyä toiseen suuntaan ja sitten vaikka paluu laivalla.
Näköalapaikalla on erityinen penkki, johon tyypillinen turisti nousee seisomaan jalat haralleen selkä harjua päin. Ajatuksena on katsoa harjumuodostelmaa pää alaspäin omien jalkojen välistä... joo-o, ihan totta! Kuvassa on juuri yksi turisti tekemässä tätä suoritusta...
Ja tältä se näyttää, kuva ylösalaisin eli katsojan kannalta oikein päin... jos ymmärrät mitä tarkoitan...
Sehän näyttää aivan... sillalta taivaaseen!
Amanohashidateen pääsee junalla Kiotosta tai Osakasta. Parin tunnin matka, suurin osa JR-junalla eli junapassi pätee. Matkan loppuosan juna kulkee yksityisellä raiteella, ja JR-passin haltijat joutuvat maksamaan extraa poistuessaan junasta. Juna-asema on harjun eteläpäässä. Junamatka suuntaansa taitaa olla pari tuntia eli käytännössä siellä vierailuun menee koko päivä.
Toinen kansallismaisema on Hiroshiman länsipuolella Miyajiman saarella, sieltähän löytyy myös se maailmanperintökohde Itsukutshiman shintopyhäkkö. Ota Hiroshimasta JR-paikallisjuna länteen, 25 minuutin matka ja saavut asemalla Miyajimaguchi. Aivan aseman vieressä on lauttasatama, josta JR:n ylläpitämä (junapassi kelpaa!) lautta vie salmen yli Miyajiman saarelle.
Kolmas maisema on Sendain lähellä vuoden 2011 tsunamin tuhoalueella oleva Matsushiman saaristo (matsu = mänty, shima =saari). Alueella on 260 mäntyjen peittämää saarta. Siellä en ole vielä käynyt, mutta tällä kertaa on tarkoitus sielläkin vierailla.
Puutarhapuolella kolmen kärjessä ovat Okayamassa, Kanazawassa ja Mitossa olevat puutarhat. Okayama on pääradan varressa ja siis helposti junapassilla saavutettavissa. Kanazawa on Kiotosta junalla pari tuntia pohjoiseen Japaninmeren rannalla, siis helposti saavutettavissa sekin. Mitossa en ole vielä käynyt. Okayamassa puutarhan vieressä oleva linnakin on yhdellä listalla... kaksi kärpästä yhdellä iskulla...
Lisää erilaisia kolme listoja löytyy esimerkiksi osoitteesta http://wikitravel.org/en/Japan's_Top_3.
TJ 19.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti