keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Pienoishakuteos Japanista... ja sama toisinpäin

Japanin ja Suomen kulttuurivaihdon toimeenpanokomitea julkaisi vuoden 2006 lopussa teoksen Pienoishakuteos Japanista. Suomenkielinen kirja on painettu Japanissa, joten sille ei ole ilmeisesti annettu ISBN-numeroa.
Muistan ensivaikutelmani kirjasta; jokin lapsille tarkoitettu kuvakirja... Mutta onhan se toki paljon, paljon enemmän. Kirjan alkusanat on kirjoittanut silloinen kulttuuriministerimme Tanja Saarela sekä Japanin opetus-, kulttuuri-, urheilu-, tiede- ja teknologiaministeri Bunmei Ibuki. Kohderyhmää ei taideta suoraan sanoa, mutta ehkä ensisijaisesti kohteena olivat koululaiset. Alkusanoissa mainitaan, että kirja oli ensimmäinen osa kaksiosaisesta kirjasarjasta - tässä teoksessa suomalaisille kerrotaan suomeksi Japanista. Toisen osan luvattiin ilmestyvän vuotta myöhemmin, siinä ajatuksena on kertoa japanilaisille japaniksi Suomesta.
Pienoishakuteos on todella hyvä kirja - kannattaa ehdottomasti lukea läpi ennen kuin alkaa Japaninmatkaa suunnittelemaan. Lainasin sen eilen kirjastosta ja aloin sen avulla bongata taas muutamia uusia must-kohteita tulevaa matkaani varten. Kirjan 260 sivulla on kerrottu tarinoita jokaisesta Japanin prefektuurista (läänistä), ja siitä on helppo saada käsitys kunkin alueen parhaista nähtävyyksistä. Kirja löytynee kirjastosta, sen sijaan en osaa sanoa, onko niitä myynnissä missään. Käytettyjä kirjoja on netistä saatavilla muutamalla eurolla.
Kirjasarjan toinen osa ilmestyi sitten aikanaan, ehkä jo 2007, mutta itse sain sen käsiini vasta myöhemmin. Sen alkusanat on kirjoittanut Suomen puolesta opetusministeri Sari Sarkomaa. En tiedä, oliko tätä toista osaa  myynnissä Japanissa, en ole ainakaan nähnyt kirjakaupoissa, mutta ilmeisesti niitä on toimitettu ainakin kouluille. Itse sain sen käsiini eräältä yksityisen koulun omistajalta. Sinällään siinä olisi hieno vieminen esimerkiksi lapsiperheeseen.
TJ 14.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti