maanantai 25. maaliskuuta 2013

Fujin juurella Mishimassa

Mishiman kaupunki (sininen pylpyrä) on Fujin kaakkoispuolella Shinkansen-junaradan varressa lähellä merta.

Kartan itäosassa näkyy Hakone, joka on suosittu ulkoilualue. Moni Tokiossa vieraileva turisti käy Hakonessa ihailemassa Fujia. Fuji-valokuvaajan unelma on ottaa valokuva kartassa näkyvän järven yli siten, etta vuori heijastuu jarven pinnasta.

Maisema Mishimassa tuttuni talon edustalta pohjoisluoteeseen on yllä olevan kuvan mukainen. Valitettavasti...
... todellisuus oli kuitenkin tämän toisen kuvan mukainen - Fuji oli pilvessä. Tätä kirjoittaessani tiistaina kello 9 meri ja sininen taivas näkyvat etelässä, mutta pohjoisen puolella on vieläkin pilvistä. Ehkä huomenna...

Suunnistusharjoitus
Eilen ohjelmassa oli suunnistusharjoitus Fujin etelärinteellä suunnilleen punaisen pylpyrän alueella. Alueen korkeus merenpinnasta oli jotain alle 1000 metriä, Fujin huippu on 3776 metrissä. Kartta on rinnekartta eli koko kartan pohjoislaita on korkeammalla kuin etelälaita. Maapohja on laavakenttää, jonka päälle on tullut vuosisatojen ja -tuhansien aikana humusta; paikotellen aivan ihanan kimmoisan pehmeää, mutta paikotellen rosoista ja kovaa. Ihan ok. Keli oli sateinen ja sumuinen, +7 astetta.

GPS:n testaamista
Minulla on mukana kartantekoon Suomessa käyttämäni GPS ja OCAD-läppäri. Tuttuni on tehnyt korttelikartan lähialueesta, kävin tsekkaamassa GPS:n tarkkuutta.
 Yllä olevassa kuvassa kävelin kadun reunassa olevaa jalkakäytävää pitkin. Aika levoton GPS-jälki...
Tällä alueella kartan reunassa kävelin tien itälaidassa ensin pohjoiseen päin ja sitten takaisin. Tosi levoton. Näillä tuloksilla ei karttaa saisi aikaiseksi... Tai siis varmaan saisi, mutta sen tulkinta vaatisi mielikuvitusta. Toisaalta niinhän se on minun kaikkien karttojeni kanssa...

Tulipalo
Kävelylenkin aikana alkoi kuulua piipaa-ääniä; lauma paloautoja oli menossa kartan keskellä olevalle mäelle. Sama suunta oli minullakin pitihän sinne mennä ihmettelemään.
 Paloautot ja niiden vilkut ovat Japanissa punaisia.
 Kooltaan paloautot ovat suomalaisittain pieniä - kapeat kadut vaativat kapeat autot.
Kerrostalon keskimmäinen rappukäytävä oli tyhjennetty pihalla, mutta ilmeisesti ei mitään sen vakavampaa. Kiva.


2 kommenttia:

  1. Harjoituskarttaa ihailen, tekee mieli sulalle maalle.

    Möisikö ne siellä sinulle paremman kepsin:=). MTK:n vanha piiri ei osanne kunnolla poistaa kaikuja ja "huonoja" sateliitteja.

    VastaaPoista
  2. Australialainen kartantekijä ei ole tehnyt karttaa täällä GPS:n kanssa, mutta hänen käsitys on ollut jo jonkin aikaa, ettei tavallisella gepsillä pääse riittävään tarkkuuteen. Mutta hän oli erittäin kiinnostunut kuulemaan lisää siitä sinun gepsistä. On valmis muuttamaan kantaansa, jos näyttöä löytyy. :-)
    Aikaisemmin täällä on tehty huonohkojen pohjakarttojen parannuksia DGPS:llä, mm. arvokisamaastoissa 2000-luvun alkupuolella.
    Fujin rinteeltä on vanhaa LiDAR-aineistoa, tehty ilmeisesti eroosion tutkimistarkoituksissa tai vastaavissa aikanaan. Hänellä käytössä olevassa aineistossa ei ole puustokaikuja, vaan pelkkä maanpinta.

    VastaaPoista