perjantai 25. maaliskuuta 2011

Lauantaiaamun uutisia

Miyazakissa Toyoko-Inn Ekimae -hotellissa. Lauantai 26.3. vaikka otsikon päällä näyttää olevan vielä perjantai. Eki tarkoittaa rautatieasemaa ja mae edessä, joten tämä hotelli on rautatieaseman edessä. Helppoa. Tämän hotelliketjun yksi idea on juuri Ekimae-ajattelu, jolloin liikematkustaja pääsee hotelliin helposti junalta ja toisinpäin. Ja toinen tämän ketjun ajatus taisi olla se, että kaikkien hotellien johtajat ovat naisia. Hieno juttu.

Kuvassa ekimaen ihanuus: rautatieasema on vain kivenheiton päässä hotellista, jos vain olisi kivi, mitä heittää... Huoneeni on rautatien puolella, mutta 8. kerroksessa, joten rautatieliikenne ei juurikaan häiritse.
Hotellin aulassa on yksi englanninkielinen lehti, The Daily Yomiuri. Lehden nettiversio löytyy osoitteesta
http://www.yomiuri.co.jp/dy/
Lauantaiaamun aiheina ovat muun muassa:
  • Perjantain vahvistetut luvut: 10 066 kuollutta, 17 443 kateissa ja yli 240 000 evakossa tilapäismajoituksissa.
  • Katastrofissa menehtyneiden ikäjakauma mukaan 2/3 tunnistetuista menehtyneistä oli yli 60-vuotiaita (keskiviikon tilanne, 2900 tunnistettua ja kirjattua); 60-vuotiaiden osuus väestöstä on noin 1/3. Yksinkertaistettu johtopäätös on se, että nuoremmilla on parempi kyky paeta tsunamia.
  • Krematorioiden rajallisesta kapasiteetista johtuen kaikkia ei ennätetä krematoroida maan tavan mukaan vaan osa vainajista haudataan.
  • Sendain satamaan on tullut ensimmäinen vuoronmukainen rahtialus, Kitakumi, sitten tsunamin; laivarahtiliikenteellä on suuri merkitys alueen huollossa.
  • Ydinvoimalassa kolme henkilöä oli saanut vuoden säteilyannoksen noin tunnissa työskenneltyään polveen saakka ulottuvassa vedessä; he olivat havainneet kannettavien mittareiden hälytyksen, mutta luulivat sen olleen virhetoiminnon, koska edellisenä päivänä samalla alueella hälytystä ei ollut tullut.
  • Lehden takasivu oli omistettu liguefaction-ilmiön selittämiseen; kyse on maanjäristyksen yhteydessä tapahtuvasta ilmiössä, jossa maassa oleva vesi nousee maan pinnalle maan rakenteen tiivistyessä. Maa menettää kantokykynsä osittain ja esimerkiksi sähköpylväät painuvat maan sisään tai kallistuvat. Ilmiö voi esiintyä erityisesti täyttömaalla, ja siihen voidaan varautua esimerkiksi lisäämällä sementtiä täyttömaan joukkoon. Suurimmat ongelmat ilmiöstä ovat olleet Tokionlahden pohjoisrannalla Chiban alueella, jossa lehtikuvien mukaan maassa oleva vesi oli tullut pintaan mutana ja liejuna. Kuivuessaan mudan hienot ainesosat ovat levinneet joka paikkaan tuulen mukana.
Kobessa on muuten maanjäristysmuseo, joka erityisesti kertoo Koben suuresta järistyksestä 1995. Siellä voi tutustua myös liquefaction-ilmiöön demonstraatioiden avulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti